K vrcholu Tirič Míru - Šedivý, Vladimír (Cesty, 1974)
Vedoucí Druhé československé horolezecké a přírodovědecké expedice do Hindúkuše, která se uskutečnila v r. 1967, živě vypráví o přípravě a průběhu expedice, jež úspěšně zdolala horu Tirič Mír a další vrcholy. Autor uvádí stručnou historii pokusů o dobývání hindúkušských vrcholů, popisuje budování výškových táborů, potíže účastníků s aklimatizací, nebezpečné situace v průběhu akce i konečnou fázi výstupu. V závěru shrnuje vědecký význam výpravy pro poznání života v této oblasti.