Ledovce pod Jižním křížem : Hory a lidé Patagonie - Rozehnal, Miroslav (Cestopisy, 1979)
Vyprávění jednoho z účastníků čs. horolezecké expedice do And přibližuje neznámý svět velehor Patagonie, nejjižnějšího cípu americké pevniny. Líčí jedinečnost subarktických ledovců a fjordů, pozoruhodnou flóru neobydlenýchoblastí, připomíná tvrdé životní podmínky původních primitivních obyvatel a s obavami hledí do budoucnosti patagonského ráje, ohroženého. civilizací.