Můj zcela nevhodný kamarád - Přibský, Vladimír (Albatros, 1980)
Novela o přátelství českého a německého chlapce, které se dospělým v době druhé světové války jeví jako nevhodné, vyznívá jako přesvědčivá obžaloba války a všech jejích důsledků.