Na Annapúrnu - Procházka, Vladimír (NV, 1972)
Vedoucí první české himálajské expedice, složené z devíti zkušených horolezců, líčí průběh celé výpravy, která r. 1969 úspěšně dospěla ke svému cíli - až na vrchol Annapúrny IV, jenž je 7525 metrů nad mořem, a zpět. V bystrémzachycení pozoruhodných cestopisných poznatků i dobrodružných útrap, jež tvořily pouť oněch odvážlivců, jsou i autentické deníkové záznamy. Knížka působí bezprostředně a je psána se smyslem pro významné a zajímavé detaily.