Než se zvedne opona : O divadle a o Hamletovi - Pacovský, Jaroslav (Objektiv, 1977)
Na představení Shakespearova Hamleta v Divadle na Vinohradech v r. 1976 ukazuje autor složitou a náročnou práci desítek lidí, kteří se na realizaci divadelního představení podílejí. Vypráví o práci režiséra, výtvarníka, hudebního skladatele i herců, popisuje přípravu dekorací i úlohu inspicienta, rekvizitáře, maskéra, dalších v hledišti i v zákulisí. Výklad doplňují hesla z dějin českého divadla a popis divadla v minulosti.