Starověké báje a pověsti - Mertlík, Rudolf, 1913-1985 (Členská knižnice nakl. Svobody, 1968)
Ve snaze zpřístupnit široké veřejnosti kulturní odkaz národa, jenž se stal kolébkou a bohatým zdrojem inspirace pro celou evropskou vzdělanost, zpracoval autor v knize řecké báje a pověsti a doplnil je nejznámějšími pověstmi zřímských dějin. Pro informaci a poučení hlavně mladým čtenářům je pak určen i stručný úvod do řecké mytologie.