První generace : O počátcích průmyslu a novodobého sociálního hnutí v severních Čechách - Měchýř, Jan (Sever, 1973)
Populárně vědecká práce se snaží postihnout charakteristické rysy vytvářející se průmyslové oblasti Podkrušnohoří. I když se autor stručně dotýká vývoje průmyslu v severozápadních Čechách v 16. -18. století (Jáchymov, Osek, Horní Litvínov aj. ), hlavní pozornost věnuje období od konce 40. let 19. století, kdy v této oblasti vznikají velké průmyslové podniky a rozvíjí se těžba hnědého uhlí. Sleduje také sociální podmínky dělníků, spolkové hnutí, pronikání socialistických myšlenek mezi dělnictvo a velké stávkové boje i osudy dělnických vůdců.