Filosofská historie : Pro 8. postupný ročník všeobecně vzdělávacích škol - Jirásek, Alois, 1851-1930 (Mimočítanková četba, 1956)
"Stačí jen vyslovit toto jméno a již se na tvářích všech, kdo znají rozkošné dílko, po Babičce Boženy Němcové z české literatury nejpopulárnější, nejoblíbenější a nejvíce znova a znova vydávané, rozhostí přímo hřejivý úsměv. Sílí, vlévá radost, odvahu, to, čeho i my dnes potřebujeme. Filosofská historie je tak mladistvě svěží nejen proto, že jedná o studentech, ale i proto, že duch těchto studentů ovládá všechno, i samého autora: a dále, že duch těchto studentů jest opravdu mladý, že věští příchod nové, lepší, svobodnější generace a tím i nového, lepšího života. " (Z. Nejedlý. )