Povídky pana Kočkodana - Poláček, Karel (Poláček, Karel: Dílo, 1957)
Do svazku jsou shrnuty tři desítky humoristických povídek, vybraných z knih: "Povídky pana Kočkodana", "Povídky izraelského vyznání", "Bez místa" a "Pan Selichar se osvobodil". Autor v nich podává karikatury maloměšťáků a jejich osudů, vysmívá se byrokratismu, v humoristické zkratce zachycuje prostředí pražských židovských obchodníků.