Bouvard a Pécuchet - Flaubert, Gustave, 1821-1880 (Odeon, 1974)
Román, který chce být jakousi encyklopedií lidské hlouposti, vypráví o dvou vědychtivých písařích, kteří v neustálé touze po vzdělání a v naivní důvěře v každý byť i pseudovědecký poznatek se brzy zruinují. Příběh vysmívající se vědě, pojímané jako nemetodické hromadění jednotlivých vědomostí, byl u nás uveden i v televizní adaptaci.