Děda a dělo - Filip, Ota, 1930-2018 (Host, 2009)
Československo 1957. Vypravěči je 27 let, když nečekaně dostane dopis s fotografií a dozví se z něj, že jeho babička, která údajně zemřela r. 1915, ve skutečnosti žije a je provdána za majora Caetaniho de Sermonte, po jehož boku dosud prožívá klidné dny v Toskánsku. Když se odváží zeptat svého mlčenlivého dědečka, bývalého důstojníka rakousko-uherské armády a konstruktéra tehdy nejmodernějšího děla ráže 48 centimetrů, na slavnou pěvkyni, s níž byl oficiálně sezdán, dostane se mu jen strohé odpovědi, že to byla to zrádkyně a špiónka. Po vypuknutí války mezi Rakouskem-Uherskem a Itálií v květnu 1915 přitáhne děda se svým dělem do Alp na frontu a zažívá tam absurdní příběhy. Téměř třicet let po prvním vydání "Dědy a děla" autor příběh přepsal, tedy česky převyprávěl a doplnil novými, vyfabulovanými motivy, které se v původní německé verzi nevyskytují.