Lesk rodu Borgiů : Purpur a meč - Pigaillem, Henri, 1958- (Brána, 2012)
Roku 1503 zasvěcuje papežský ceremoniář Johannes Burckard mladého klerika do tajemství pontifikátu Alexandra VI. Borgii. Rodrigo Borgia ze španělského šlechtického rodu Llancol y Borja po čtyřicet let pečlivě budoval svou církevní kariéru a stal se nejbohatším a nejmocnějším z kardinálů kurie. Po smrti papeže Inocence VIII., konečně dosahuje cíle: stává se náměstkem Kristovým. Napětí a rivalita narůstají mezi znepřátelenými frakcemi kurie a také mezi papežovými nemanželskými syny Juanem a Cesarem se rodí nenávist. Kola krvavého mechanismu se dávají do pohybu. Zhýralost, incest, zrada, to jsou vlastnosti připisované prokletému rodu. Za jeho legendou se rýsuje skutečný příběh, ještě krutější a neúprosnější. Od Říma po Florencii, od ferrarského dvora po francouzské království, všue se šíří lesk Borgiů, kerý oslňuje a převrací osudy mnohých osobností od Savonaroly a Machiavelliho po Koperníka či Leonarda da Vinci.