Olga - Schlink, Bernhard, 1944- (Světová knihovna, 2019)
Příběh osudové lásky na pozadí dramatických německých dějin. Dospívající Olga se zamiluje do chlapce Herberta a ten zůstane její jedinou láskou až do smrti. Herbert Schröder je skutečná historická postava, voják a cestovatel, který po letech společného utajovaného života beze stopy zmizí za polárním kruhem..