Poslední nosorožec - Beranová, Zuzana, 1971- (Beletrie (Jota, 2015)
Eva přijíždí do Zimbabwe se svým manželem Vladimírem, ošetřovatelem zvířat, který sem převáží poslední zdravý pár vzácných nosorožců bílých, jimž hrozí vyhynutí. Afrika je poslední záchranou také pro Evu, která si od exotického dobrodružství slibuje vyřešení svých problémů. Vladimír je však zcela pohlcen prací. V době epidemie cholery se Eva při pomoci nemocným sama nakazí, život jí zachrání místní lékař a z původně "profesionálního" vztahu se nepozorovaně stává milenecký poměr. Vladimír si až příliš pozdě uvědomí, že Evu nenávratně ztratil. Balí si nejnutnější věci, včetně zbraně, a odhodlává se k absurdnímu plánu, který je v rozporu se vším, čemu doposud věřil. Dává mu však naději, že zachrání jak nosorožce, tak svůj vztah. Eva se však již dostala do bodu, z něhož není návratu. Další podmanivá kniha Zuzany Beranové nás tentokrát zavede do Zimbabwe, kde na pozadí boje o přežití vzácného druhu nosorožce sledujeme boj o záchranu jednoho vztahu